Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 1/2 biji nenas (kulit masih hijau) kupas & hiris nipis
- 4 ketul ikan kurau campur isi dan tulang (direndam sekejap dan toskan)
- 2 cwn santan
- 2 biji bawang merah ditumbuk lumat
- 5 biji cili padi ditumbuk (boleh tmbh jika suka pedas)
- 1 btg serai diketuk 3 inci kunyit hidup ditumbuk (3/4 sudu teh serbuk kunyit)
- 1 keping asam gelugor
- Satukan santan, serai, bawang merah, cili padi dan kunyit yg sudah ditumbuk ke dalam periuk dan masak atas api sederhana
- Sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan ikan kurau, nenas dah asam keping Masak lagi dalam 3-4 minit dan tutup api.
- Kemudian rasa kuah jika kurang masin boleh tambah sedikit garam
- Sedia utk di hidang..
0 comments:
Post a Comment